A motorolaj csere az autó karbantartásának egyik legfontosabb része, ami biztosítja a motor hosszú élettartamát és zavartalan működését. Azonban sok autótulajdonos számára nem mindig egyértelmű, mikor és hogyan kell ezt a karbantartási műveletet elvégezni. Ebben a cikkben részletesen bemutatjuk, mikor és hogyan cseréljünk motorolajat, hogy autód mindig a legjobb formában legyen.

motorolaj csere

Miért fontos a motorolaj cseréje?

A motorolaj több alapvető funkciót lát el:

Mikor kell cserélni a motorolajat?

A motorolaj cseréjének gyakorisága több tényezőtől függ, beleértve az autó típusát, a motor típusát, a vezetési körülményeket és az olaj minőségét. Általánosságban elmondható, hogy a motorolajat az alábbi időközönként kell cserélni:

 1. Gyártói ajánlások: Mindig kövesd az autógyártó által előírt karbantartási intervallumokat. Ez általában 5,000-10,000 kilométerenként vagy 6-12 havonta történik, de az újabb autóknál ez az intervallum akár hosszabb is lehet.
 2. Vezetési körülmények: Ha gyakran vezetsz nehéz körülmények között, például városi forgalomban, rövid távokon, poros vagy sáros utakon, gyakrabban kell cserélned az olajat.
 3. Olaj minősége: A szintetikus olajok hosszabb élettartamúak, mint a hagyományos ásványi olajok, ezért ritkábban kell őket cserélni.

A motorolaj cseréjének lépései

A motorolaj cseréje egyszerű művelet, amelyet akár otthon is elvégezhetsz az alábbi lépések követésével:

 1. Szükséges eszközök és anyagok előkészítése
 1. Autó előkészítése
  Parkold le az autót egy sík felületre, és hagyd járni a motort néhány percig, hogy az olaj felmelegedjen és könnyebben leereszthető legyen. Ezután állítsd le a motort és húzd be a kéziféket. Emeld fel az autót az emelővel, és biztosítsd a keréktámaszokkal.
 2. Olaj leeresztése
  Helyezd az olajleeresztő edényt az olajteknő alá, és csavard ki az olajteknő leeresztő csavarját egy kulccsal. Vigyázz, mert az olaj forró lehet! Hagyd, hogy az összes olaj kicsöpögjön az edénybe. Miután az olaj teljesen lefolyt, csavard vissza a leeresztő csavart és húzd meg.
 3. Olajszűrő cseréje
  Az olajszűrőt általában kézzel vagy olajszűrő kulccsal lehet eltávolítani. Miután eltávolítottad a régi szűrőt, tisztítsd meg a szűrő helyét, és kenj egy kis új olajat az új szűrő tömítésére. Csavard be az új olajszűrőt kézzel, majd húzd meg egy negyed fordulattal, hogy biztosítsd a megfelelő tömítést.
 4. Új olaj betöltése
  Nyisd ki a motorolaj betöltő nyílását a motor tetején, és töltsd be az új olajat a gyártó által előírt mennyiségben. Használj tölcsért, hogy elkerüld az olaj kiömlését. Miután betöltötted az olajat, csukd be a betöltő nyílást.
 5. Olajszint ellenőrzése
  Indítsd be a motort néhány percre, majd állítsd le. Várj néhány percet, hogy az olaj visszafolyjon az olajteknőbe, majd ellenőrizd az olajszintet a nívópálcával. Ha szükséges, tölts még olajat, hogy elérd a megfelelő szintet.
 6. Használt olaj ártalmatlanítása
  A használt motorolajat és az olajszűrőt soha ne öntsd ki a környezetbe! Vidd el őket egy helyi hulladékkezelő központba vagy egy autószervizbe, ahol megfelelően ártalmatlanítják.

Tippek és trükkök

Összefoglalva, a motorolaj rendszeres cseréje elengedhetetlen az autó megfelelő működéséhez és élettartamának meghosszabbításához. Kövesd az autógyártó előírásait, használd a megfelelő eszközöket és anyagokat, és gondoskodj a használt olaj környezetbarát ártalmatlanításáról. Ha mindezeket betartod, autód hosszú távon is megbízhatóan fog működni.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük